Petite Messe Solennelle af Rossini

Silkeborg Motetkor opførte i samarbejde med Vestjysk Koncertkor “Petite Messe Solennelle” af Rossini (2019).

Rossini messe med stueorgel
Rossini skrev flotte operaer, bl.a. Barberen i Sevilla, med iørefaldende melodier, mange sangere og stort orkester. Som en ældre herre skrev han en messe for kor og solister, kun ledsaget af klaver og stueorgel/harmonium. Det sidste er et instrument man absolut sjældent ser og hører i en koncertsal, en såkaldt ”salmecykel” med tangenter ligesom et klaver, tidligere ofte brugt i forsamlingshus og missionshus.

Værket hedder ”Petit Messe Solennelle”, som oversat betyder ”en lille højtidelig messe”. Rossini var en humoristisk mand, for messen varer 1½ time! Men messen var skrevet til Guds ære, så i det perspektiv var den ”et lille, sølle stykke musik” – efter hans eget udsagn. Så beskeden behøver han ikke være, for hans evner som operakomponist fornægter sig ikke: messen indeholder herlige melodier, flotte soloer, dramatiske korpartier, ja, noget kan siges at nå ”himmelske højder”.

Messen er tænkt til at opføres i en kirke og følger de kirkelige liturgiske led. Den blev her opført i 3 kirker: Holstebro Kirke og Ikast Kirke 7. april, Silkeborg Kirke 10. april 2019.

Sangere var Vestjysk Koncertkor og Silkeborg Motetkor samt 4 solister: Elsebeth Dreisig (sopran),Lise Christensen (alt), Erik Bekker Hansen (tenor) og Lasse Bach (bas). Dirigent var Peter Vogel, som har en fortid som underviser ved Orkesterefterskolen i Holstebro og i øvrigt er en erfaren dirigent af forskellige kor og orkestre.

Korets faste pianist, Benjamin Davis Maack, spillede den meget krævende klaversats, ledsaget af Karin Viller Hansen på harmonium. De 2 tangentspillere er til daglig organister ved henholdsvis Hedeager Kirke i Herning og Silkeborg Kirke.

De 2 kor er ikke uvant med at opføre større værker og heller ikke med at arbejde sammen. I 2017 opførte de Brahms ”Ein Deutsches Requiem” med Orkester MidtVest i bl.a. Viborg Domkirke. Og de 4 professionelle solister er værdsatte ved koncerter rundt om i landet, alene eller sammen med andre musikere.

Et indtryk af værker kan fås ved at høre dette YouTube-klip