Johannes passionen

EN STOR TAK til Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget ved Silkeborg Kommune som støtter motetkorets koncert den 26. marts kl. 19.30 i Mariehøj kirke! – AFLYST

Medvirkende: Ensemble Zimmermann, 8 solister med speciale i barokmusik, Mariehøj Kirkekor og Silkeborg Motetkor.

Passionen er brugsmusik oprindeligt skrevet til Langfredagens gudstjeneste i Leipzigs to store bykirker, og som sådan opført første gang i 1724, mindre end et år efter at Bach havde tiltrådt sin stilling som kantor i Leipzig. Gennem årene frem til Bachs død i 1750 blev værket opført adskillige gange i forskellige versioner. Johannes-passionen er en musikdramatisk fremstilling af Johannes-evangeliets kap. 18-19, som skildrer tilfangetagelsen, forhørene, domsfældelsen, korsfæstelsen og gravlæggelsen.
Værket er opbygget af recitativer (evangeliet), arier (fri tekst, der er det enkelte menneskes refleksion) og koraler (der er menighedens reaktion). Desuden er der de berømte korsatser, der repræsenterer den rasende folkemængde ved domsfældelsen. I det hele taget en meget opera-agtig dramatisk opbygning.

Koncerten i Mariehøj er et samarbejde imellem Silkeborg Motetkor, Mariehøj Kirkekor, Ensemble Zimmermann samt 9 professionelle sangere, der har speciale i tidlig musik.

Silkeborg Motetkor er grundlagt i 1948 og er en af byens bedste kor. Silkeborg Motetkor har et bredt og alsidigt repertoire. Det spænder fra store klassiske værker for kor og orkester til a cappella-sang fra renæssance til nutid og danske og udenlandske sange og viser, rytmisk musik og jazz.
Silkeborg Motetkor og Mariehøj Kirkekor synger i denne opførelse passionens mange koraler – korsatser, der på Bachs tid har været almindeligt kendte salmevers, der reflekterer over passionens handling.

De 9 sangere tager sig af beretningen, som den er skrevet i Johannes-Evangeliet.

Ensemble Zimmermann blev grundlagt i 2001 af en gruppe musikere, der ønskede at skabe et forum for tidlig musik fremført på barokinstrumenter. Musikalsk leder er cembalist og organist Lars Colding Wolf.
Ensemblet har været et væsentligt bidrag til den voksende interesse og forståelse for barokmusik og dens opførelsespraksis i Danmark. Ensemblet er i dag udelukkende professionelle musikere med speciale i tidlig musik. Den gang som nu er musikere et omrejsende folkefærd, og ensemblets musikere er samlet fra Skandinavien, England og Tyskland.
Ni sangere med speciale i tidlig musik synger såvel kor som soli.
Ensemble Zimmermann optræder i besætninger fra 5 til 25 musikere og sangere afhængig af opgaven. På repertoiret står alt fra Monteverdi til Mozart. Centrale komponister er Charpentier (Te Deum), Purcell (King Arthur, Dido), Händel (Messias, Acis & Galatea) og Bach (Johannespassion, Juleoratorium, kantater).

SOLISTER:

Simone Rønn (alt) – der blandt andet skal synge den smukke arie “Es ist vollbracht”

Simone Rønn er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2010 hos Anne Margrethe Dahl, Margrete Enevold og Susanna Eken, og har siden da taget sangundervisning hos Prof.Julie Kaufmann ved Universität der Künste i Berlin. Simone har primært beskæftiget sig med barokmusik og har optrådt som solist i talrige sammenhænge, bl.a. i Händels “Messias” (i Danmark, Sverige og på Island), Vivaldis “Stabat Mater” og J. S. Bachs “Juleoratorium”, “Johannespassionen” og“Matthæuspassionen”. Simone har desuden været solist med Sønderjyllands Symfoniorkester i Mozarts “Kroningsmesse” og “Requiem”. Det er også blevet til en del liedkoncerter samt solistpartier i mere romantiske værker såsom Rossinis “Petite Messe Solenelle”, Brahms’ “Altrhapsodie”, Dvoraks “Stabat Mater” og Moderens parti i Gades “Elverskud”. På cd kan man høre Simone som Messagiera og Speranza i Copenhagen Soloists’ liveindspilning af Monteverdis “L’Orfeo”.

Kristoffer Emil Appel, som er den ene af vores tenorsolister.

Kristoffer er uddannet tenor fra LaGrange College i Georgia, USA, Syddansk Musikkonservatorium i Odense og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Han synger i flere danske kor og ensembler, bl.a. DR KoncertKoret, og han kan også opleves som solist i koncerter og oratorier. Kristoffer har også lavet musical, senest The Phantom of the Opera på Det Ny Teater 2018-19.

Severin Korsgaard, der ved koncerten synger rollen som Jesus.

Severin Korsgaard færdiggjorde sin bachelor ved Det Jyske Musikkonservatorium i 2018, med sang og direktion som sine to hovedfag. Siden da har Severin været meget aktiv på koncertscenen, både som sanger og dirigent. Severin medvirker ofte som sanger ved opsætninger af tidlig musik, især ved kammeropsætninger af passioner og oratorier – ”At lave kammermusik, skaber en unik kontakt mellem sangere, instrumentalister og publikum, som jeg ikke finder andre steder.” Herudover er Severin meget aktiv som projektleder, ved en række initiativer bl.a. Ensemble Orion og Melpomene Kammerkor.
Til dagligt er Severin sanger i Ensemble Orion, Ensemble Edge og Århus Domkirke mfl. Og dirigent ved Vox Mariæ og Melpomene Kammerkor.

Jens Olav Heckmann – ensemblets anden tenor

Jens Olav er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2012 hos tidligere lektor Annette Bo Nielsen, samt i Leipzig hos den danske tenor, Kristian Sørensen. Videre sangstudier hos bl.a. Reinaldo Macias, Jens Krogsgaard, Tina Kiberg, Tonny Landy og i Chicago hos prof. W. Stephen Smith.

Jens synger fast i DR KoncertKoret og Vokalensemblet Fyen og har ligeledes assisteret i DR VokalEnsemblet. Derudover har han sunget i Det Jyske Vokalensemble, siden han med et døgns varsel erstattede den sygemeldte evangelist i Bachs Juleoratorium tilbage i 2014. Han er hyppigt brugt som solist- og ensemblesanger i oratorier og messer og har bl.a. sunget: Händels ”Messias”, Mozarts ”Requiem”, Rossinis ”Petite Messe Solenelle”, Bachs ”Juleoratorium” og ”Johannespassion” samt Bachkantaterne ”4, 10, 33, 61, 72, 111, 182 og 189” mm. Han har desuden samarbejdet med Ensemble Zimmermann og Lars Colding Wolf af flere omgange.

Mere info på www.jensolavheckmann.com og www.lejentenor.dk

Erik Bekker Hansen – evangelist

Erik er uddannet på Nordjysk Musikkonservatorium. Har desuden studeret privat i London og Berlin samt deltaget i mesterklasser ved bl.a. Roger Vignoles, Malcolm Martineau, Håkan Hagegård, Bengt Forsberg og Helmuth Rilling.

Har været medstifter af både Aarhus KammerOpera og Sangselskabet Aarhus, som han også har været formand for.
Han har siden 2003 arbejdet på Den Jyske Opera og har med stor succes haft solistiske opgaver ved korkoncerter og i sceniske produktioner. Her i blandt hovedrollen i den nykomponerede børneopera ”Det er så sandt som det er løgn” af Michael Bojesen samt Gastone Verdis ”La Traviata”, Arturo i Donizettis ”Lucia di Lammermoor”, Don Basilio/Don Curzio i Mozarts “Figaros Bryllup” og Yamadori i Puccinis ”Madama Butterfly”.
Er desuden solist ved oratorier af bl.a. Bach, Handel, Mozart, Orff med bl.a. Aalborg Symfoniorkester, Aarhus Bachselskab, Randers Kammerorkester, samt som liedsanger med koncerter i bl.a. Østrig, Storbritannien og Grønland.

Erik Bekker Hansen og pianisten Ellen Refstrup har i 2012 uropført 3 sangcyklusser af Ib Nørholm skrevet til duoen i forbindelse med projektet Den Danske Romance. I 2010 udgav de CDen ”Ingen Blomst i Verdens Lande” med dansk romantisk musik af Heise, Kuhlau, Barnekow og Bechgaard og i 2014 CDen “Sange og duetter af Henrik Rung og Frederik Rung”. Begge på pladeselskabet Danacord.
Vinder af Nordjysk Musikkonservatoriums solistkonkurrence i 2004 og modtog Odd Fellow Ordenens musikpris til unge kunstnere i 2004, Rebild Musikpris i august 2005 og i november 2011 Redaktør Hans Voigts Mindelegat.

Anna Maria Wierød – den første af vores to sopransolister.

Anna Maria Wierød er uddannet fra solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium og specialiseret i tidlig musik ved barokkonservatorierne i Bremen og Basel.
Anna optræder bl.a. med ensemblerne Copenhagen Soloists, Ensemble Zimmermann, Via Artis Consort, Musica Ficta, Balthasar-Neumann-Chor (Tyskland) og Weser Renaissance (Tyskland)). Herudover har Anna et stort årligt antal solokoncerter i kirker og musikforeninger.
Anna har været solist i bl.a. Dvoraks Stabat Mater, Mozarts – Faurés – og Brahms Requiem, Johannes-Passionen, H-mol-messen, Juleoratoriet, Matthæus-Passionen – herunder en Danmarksturne som kvindelig evangelist! Mozarts C-mol-messe, Gades Elverskud, Monteverdis Maria-Vesper, adskillige af Bachs kantater, Händels Messias o.m.a.
Anna er fast sopran i DR Koncertkoret og assisterer jævnligt i DR Vokalensemblet. Anna er modtager af Leonie Sonnings Talentpris

Lea Maria Wierød – koncertens anden alt-solist. Og hvis I synes efternavnet er bekendt, så skyldes det at hun er søster til sidste uges sopran-portræt.

Lea Maria Wierød er Uddannet fra Cand. Mag. i Musikvidenskab fra Aarhus Universitet, med sangundervisning hos Dorte Stengård.
Lea har en Ph.d. i Grundtvigs salmer og er nu forsker i fællessang som post Doc i ved Aarhus Universitet og Linné Universitet i Sverige. Lea skrev speciale i fransk barokopførelsespraksis og er desuden specialiseret i baroksang ved undervisning af Inger Wierød og Morten Kold.
Lea har som musikforsker og freelancesanger altid været grebet af både det videnskabelige og det praktiske i musikken. Lea har været solist i bl.a. Händels Messias rundt om i Danmark, og har været på scenen i operaerne Dido og Aeneas af Händel og King Arthur af Purcell.